Over Hang

21De Hang (of soms Hang-drum; Handpan) is een relatief nieuw percussie-instrument dat eruit ziet als een vliegende schotel. Ze bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van staal. De hang werd in 2000 geproduceerd in Bern, Zwitserland en geïntroduceerd in 2001 op de Musikmesse Frankfurt. Hang betekent hand in het dialect van Bern. Omdat ze met de hand worden bespeeld.

Er zijn slechts 2 mensen die de originele hang kunnen maken; soundcreators Sabina Scharer en Felix Rohner (PANArt ltd.) Ontstaan na onderzoek uit de steelpan (Trinidad / Tobago) en andere slaginstrumenten als gamelan, udu, en ghatam. In het midden is een basnoot (‘Ding’ geheten) die omgeven wordt door zeven tot acht hele en halve harmonische noten.
Aan de onderkant zit een gat (‘Gu’ geheten) waardoor de speciale Helmholtz resonantie van de bastoon mogelijk wordt. Met de ‘Gu’ kun je udu-achtige geluiden produceren. Het instrument heeft een diameter van 53 cm, een hoogte van 24 cm en weegt nog geen vier kilo.
Er zijn 4 ‘generaties’, ik heb een originele 1e generatie Hang, deze serie is geproduceerd tussen 2001 tot 2005 in heel veel verschillende unieke sound modellen en stemmingen.

22

 

 

1e generatie hang (2005) horizontaal gespeeld op schoot

 

23

 

 

2e generatie hang (2007) verticaal gespeeld op schoot

Verkrijgbaarheid

Hanghang (meervoud) zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Dat komt omdat de makers uitgingen van de filosofie; “Het instrument kiest jou, jij kunt niet het instrument kiezen.” Daarom kon je ze niet kopen in een winkel of webshop, zij hadden niet eens een emailadres. Je moest destijds een brief schrijven, liefst handgeschreven, daarin je motivatie waarom je er een wilde. Deze kwam op een hele grote stapel terecht omdat er heel veel mensen zo’n uniek instrument wilden. Als ze tijd hadden haalden ze wat brieven van de stapel en werd je als je geluk had uitgenodigd in het Hangbauhaus. Hier stonden vele unieke modellen opgesteld en als je er op speelde voelde je de verbinding met dat ene instrument, dat op jouw frequentie resoneerde, welke dan vervolgens werd nagemaakt.
Door de populariteit van de Hang waren zij alleen nog maar bezig als metaalbewerkers terwijl zij zich wilden bezighouden met het creatieve proces van sound-creation; nieuwe klanken en instrumenten maken. Eind 2013 zijn ze daarom gestopt met de Hang productie. Er zijn inmiddels enkele producenten uit Azië en Europa in deze markt gesprongen maar deze halen bij benadering niet de serene klank en sustain (doorklinken) van de originele. Van de 1e generatie werden gemiddeld 850 exemplaren per jaar gemaakt, de jaren daarop halveerde zelfs deze aantallen. Reden waarom de prijzen inmiddels sky-high zijn gegaan voor een PanArt Hang.